Tinta Dari Pelajar Untuk Pelajar

Belajar merupakan suatu perkara penting dalam kehidupan kita antara secara langsung ataupun tidak. Lagi-lagi sebagai seorang pelajar, persiapan dan persedian mental dan fizikal mestilah kuat.

Kerana apa?

Supaya kita kuat untuk hadapi segala macam ujian dan kegagalan sepanjang proses pembelajaran kita. Jika kita tidak kuat kudua-dua elemen ni, berkemungkinan kita akan kurang minat belajar dan cenderung untuk melakukan perkara yang tidak berfaedah.

Rahsia Mendapat Keberkatan Ilmu

– solat hajat

– solat dhuha

• SEDEKAH – sikit wang

– doa untuk guru, ibu bapa, kawan, penanda kertas exam

– share ilmu dengan kawan

– selawat

• USAHA – ulangkaji

– rajin bertanya

– buat latihan

– siapkan homework

• TAWAKAL – tidak putus berdoa
  • CIPTA TARGET – tulis, tampal di tempat yang kita kerap nampak. Ia akan menjadi suatu doa dan sekiranya kita nampak hari-hari, dia akan mengubah mindset kita menjadi lebih positif.

HARAPAN BUAT ADIK2 TERSAYANG

-bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan kegagalan kerana kegagalan merupakan titik permulaan untuk berjaya.

– berusahalah sehabis mungkin untuk mencapai kejayaan. Andaikata tidak mencapai target jangan bersedih kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya yang tersembunyi.

– lakukan sesuatu kerana Allah dan untuk membangkitkan Islam, semoga setiap kejayaan kita bermanfaat dan bukanlah sia-sia.

Sekian ini sahaja perkongsian secara ringkas. Semoga bermanfaat jika terdapat kesalahan dalam tulisan ini ataupunbahasa yang mengguris hati. Sesungguhnya perkara yang baik itu datang dari Allah, yang kurang atas kelemahan saya sendiri. – WALLAHUA’LAM-