Guru SMIAS Berkongsi Pengalaman Dalam “TEKMENSO” Sains di Seluruh IPS

45429-O4SND9
Gambar hiasan

TEKMENSO Sains? Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah TEKMENSO Sains tu? Subjek baru ke?… atau suatu eksperimen di dalam makmal?

Ha.. TEKMENSO itu ialah gabungan suku kata daripada tiga perkataan Teknik Menjawab Soalan. Suatu yang baru dan menarik pastinya.

Alhamdulillah dan tahniah kepada Pn. Hjh. Supini binti Sardan yang telah dipilih sebagai penceramah undangan dalam TEKMENSO Sains untuk calon-calon SPM di beberapa buah IPS seluruh negara.

TEKMENSO Sains yang dianjurkan oleh Kolej Teknologi Darul Naim, Pengkalan Chepa, Kelantan dengan kerjasama Biro Pendidikan Haluan Malaysia telah berlangsung selama seminggu bermula 5 Oktober 2018 sehingga 12 Oktober 2018 yang lalu.

Antara objektif TEKMENSO Sains ini adalah:

• Membantu pelajar-pelajar dapat mengaplikasikan segala teknik dan tips yang diperolehi dari ceramah bagi meningkatkan peratus gred A+ dan A dalam SPM 2018.
  • Supaya pelajar-pelajar dapat memberi jawapan dengan tepat selaras dengan peraturan pemarkahan berdasarkan skema.
  • Memastikan pelajar-pelajar IPS meneruskan pengajian mereka ke IPTI khususnya KTD Pengkelan Chepa setelah tamat pengajian di IPS masing-masing.

-end-

TEKMENSO Sains di Maahad Attarbiah Al-Islamiah, Perlis.

TEKMENSO Sains di Maahad Tahfiz Sains Darul Muttaqin, Kedah.

TEKMENSO Sains di Sekolah Menengah Agama IBRAH.

TEKMENSO Sains di Sekolah Menengah Ibnu Khaldun, Selangor.