Seminar Mahligai Impian – Bahagian 1

Penyampai         :  Tn Hj Mohd Noor Bin Kadri

Pn Hajah Ezura Nashuha Bt Omar @ Abd Hadi

Tarikh                    : 15 Oktober 2016

Lokasi                    : Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

Alhamdulillah, baru-baru ini HALUANITA Johor telah berjaya menganjurkan Seminar Mahligai Impian di Fakulti Kejuruteraan, UTM. Penganjuran program kali ke-8 ini telah berjaya menarik minat hampir 200 orang peserta dari kalangan pelajar IPT dan golongan bekerja sekitar pelusuk Johor. Kami di As-Syddiq turut menghantar guru-guru dan staf untuk menimba ilmu dan menambah pengetahuan didalam ilmu rumahtangga. Pada hemat penulis, program ini sangat bermanfaat bukan sahaja kepada mereka yang belum dan bakal berumahtangga, ia juga sesuai untuk golongan yang telah berkahwin. Berikut merupakan dapatan dari program tersebut.

Mengikut statistik, dalam tempoh enam tahun lalu, sebanyak lebih 274,000 pasangan Islam di Malaysia bercerai sekali gus menimbulkan kebimbangan mengenai institusi keluarga Islam di negara ini. Melihat pada rekod Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia turut mendedahkan sebanyak 38,035 pasangan bercerai sepanjang tempoh Januari hingga Ogos tahun lalu. Berdasarkan statistik itu, secara purata sebanyak 156 kes perceraian berlaku setiap hari atau enam kes bagi setiap jam. Selain itu, statistik perceraian pasangan Islam dalam tempoh lima tahun lalu juga menunjukkan peningkatan begitu ketara iaitu daripada 43,749 kes pada 2011 kepada 53,870 kes pada 2014, naik sebanyak 10,121 kes.

Berdasarkan fakta diatas, dapat kita simpulkan  bahawa fasa pertama perkahwinan merupakan fasa yang paling kritikal untuk setiap pasangan membina keyakinan, mewujudkan persefahaman, malatih sifat sabar dan memastikan hala tuju yang ingin dicapai.

Untitled-2.jpg

Dan di antara tanda-tanda kekuasan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. dan dijadikan-Nya di antaramu rasa mawaddah dan rahmah. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.”        (Surah ar-Rum :21)

Tujuan terpenting pembentukkan rumahtangga muslim, ialah untuk kita beribadah kepada Allah SWT dan melaksanakan Islam secara keseluruhan dan akhirnya meletakkan taqwa sebagai matlamat hidup. Al-Qurtubi pernah menjelaskan mawaddah, bererti “cinta kasih seorang lelaki kepada isterinya” dan rahmah pula bermaksud “rahmahnya jangan sampai menderita atau mengalami kesusahan”.

Justeru itu bagaimanan kita sebagai pasangan yang ingin menyatukan 2 hati dan 2 jiwa dalam pembentukan rumahtangga muslim yang harmoni. Ia seharusnya diasaskan di atas konsep mawaddah dan rahmah. Suasana rumahtangga yang dibina di atas dasar cinta dan kasih sayang yang suci akan mententeramkan jiwa dan ruh dalam kehidupan da’i. Dalam hal ini tiada contoh yang paling utama melainkan rumahtangga Rasullullah SAW yang dibina bersama-sama dengan Sayidatina Khadijah RA, terutama sekali pada ketika dakwah menghadapi pelbagai cabaran dan pengalaman baru yang memerlukan kepada sokongan padu dan keyakinan yang tidak berbelah bahagi  daripada si isteri.

Anak-anak yang dibentuk di dalam suasana mawaddah dan rahmah  akan menghasilkan peribadi yang bahagia, yakin diri, tenteram, berkasih sayang dan jauh daripada kekacauan atau penyakit batin yang melemahkan peribadi.

  1. Mendirikan syariat Allah dalam segala urusan dan permasalahan rumahtangga.
  2. Mengamalkan sunnah Rasullullah SAW agar lahir anak-anak soleh sehinggakan umat manusia merasa bahagia dengan kehadiran mereka.
  3. Memenuhi keperluan cinta kasih untuk anak-anak. Ketidakseimbangan atau ketandusan cinta kasih akan menyebabkan penyimpangan akhlak dan perilaku anak-anak.

 

Pendekatan keluarga bahagia adalah berbeza mengikut peredaran. Jika diimbas kembali ketika zaman datuk nenek dan ibu ayah kita, sememangnya ilmu rumahtangga hanya didasari dari pengalaman orang yang terdahulu. Namun kini dunia semakin mengejar era globalisasi, bila teknologi hanya dihujung jari ekses untuk mendapatkan tips mencapai keluarga bahagia kian mudah dicapai. Persoalannya adakah matlamat ini tercapai?

Berikut ingin penulis kongsikan ciri-ciri keluarga Islam, mungkin pada pandangan pembaca ia telah acapkali diulang tetapi ciri-ciri yang sama juga yang gagal dilunaskan oleh setiap pasangan.

  1. Mempunyai sifat sabar yang tinggi, kerana kunci kebahagiaan adalah sabar. Setiap perkahwinan pasti akan ada pasang surutnya maka sabarlah pengubat kepada setiap kesukaran yang dihadapi.
  2. Mempunyai hubungan yang kuat dengan Allah. Keterikatan 2 jiwa menjadi satu memerlukan satu proses yang panjang. Apabila setiap pasangan melaksanakan perintah Allah dan menjauhi larangannya, serta melaksanakan rukun Islam yang 5, Insya Allah akan dipermudahkan jalan untuk melayari rumahtangga.
  3. Sentiasa bersyukur dengan pasangan yang diberi. Seperti yang tertulis di loh mahfuz, jodoh kita sememangnya telah ditetapkan, setiap dari kita tiada yang sempurna, oleh itu kekurangan yang kita miliki akan dilengkapi oleh pasangan kita. Maka bersyukurlah diberi peluang untuk bertemu jodoh.
  4. Hormat menghormati antara satu sama lain, bila bersatunya ikatan perkahwinan maka akan bertambahlah secara automatik ahli keluarga kita. Sifat toleransi harus wujud dan dimesrakan dengan ahli keluarga yang baru.
  5. Bersifat kasih sayang dan cintai mencintai antara pasangan.
  6. Sentiasalah tawakkal kepada Allah SWT kerana Dialah yang mencipta kita, mengetahui dan memahami kemampuan yang mampu kita tanggungi dan percayalah dengan Qada’ dan Qadar Allah.

 

Persoalan cinta tidak akan ada kesudahannya. Mengapa Allah menjadikan manusia berpasang-pasangan? Tidak lain tidak bukan untuk mengingatkan kita akan kebesaran Allah SWT dan meningkatkan rasa ubudiyah kita kepada Allah. Justeru itu jadikanlah mahligai yang bakal dibina sebagai ladang untuk menuju ke akhirat, fahamilah konsep perkahwinan dan rasakan perkahwinan sebagai satu ibadah.

Harus diingat perkahwinan yang hanya bersandarkan kekayaan / harta benda ia pasti tidak akan kekal lama dan tidak mampu untuk membawa perkahwinan tersebut ke syurga. Sebagai panduan, kita harus membentuk diri kita untuk menjadi muslim yang sejati. Pembaca sekalian, untuk mendapat bakal pasangan yang baik, seharusnya kita berusaha menjadi orang yang baik. Bertepatan dengan firman Allah SWT  “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26)

Bagaimana pula kita mahu melunaskan tanggungjawab sebagai seorang isteri atau suami? Bagi yang telah lama berkahwin, mungkin mereka sudah biasa dengan pembahagian tugas atau menyedari sendiri akan tanggungjawab melalui pengalaman yang telah dilalui. Bagi yang baru melangkah ke alam rumahtangga, setiap pasangan harus melunaskan hak-haknya dan diperlakukan dengan cara yang paling baik. Sentiasa yakin dengan keberkatan yang telah Allah janjikan dan keindahan Islam itu akan terserlah.

 

——————————-

Team Media As Syddiq

——————————-

Blog sekolah : https://sekolahislamassyddiq.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.