Jasamu Sentiasa Dihati

Jasamu Sentiasa Dihati

Suasana di As-Syddiq begitu hening sekali, kelihatan para pelajar lelaki mahupun perempuan berulang alik masuk ke bilik guru perempuan  Sekolah Islam As-Syddiq. Hujan yang turun sekejap-sekejap seolah-olah memahami kesedihan yang dirasai oleh mutiara-mutiara As-Syddiq. Pada hari Khamis yang lalu, 3 orang pendidik As-Syddiq bakal meninggalkan bumi wakaf As-Syddiq. Mereka pergi bukan kerana kecewa membawa hati tetapi mereka pergi untuk menjalankan amanah yang baru digalas.

Tiga orang guru yang terlibat ialah Cik Nur Asy’adah Bt Sujak, Cik Masdiaton Akma Bt Ariffin dan Nurhidayah Bt Samuri. Mereka bertiga telah pun diterima masuk ke sektor penjawat awam dan akan memulakan karier baru mereka di sekolah masing-masing bermula 15 Ogos 2016.

Seakan-akan tertulis hubungan mereka bertiga amat rapat sekali walaupun masing-masing berbeza usia namun Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menjadikan medan mereka berkongsi cerita, apatah lagi saudari Nur Asy’adah dan saudari Masdiaton adalah junior dan senior ketika berada di Maahad Johor.

Menariknya mengenai guru-guru ini ialah hubungan guru dan murid yang diwujudkan oleh mereka untuk menarik minat anak-anak As-Syddiq ini untuk meneruskan perjuangan menuntut ilmu duniawi dan ukhrawi. Kami di As-Syddiq pasti akan merasai kehilangan saudari Nur Asy’adah atau lebih mesra disapa dengan Cikgu Asy yang begitu luas pengalamannya dan penguasaannya di dalam bahasa Arab. Begitu juga saudari Masdiaton Akma yang lebih mesra dengan panggilan Cikgu Mas atau Cikgu Akma yang cukup sinonim dengan ketegasannya didalam mengajar subjek Matematik dan Geografi, disebalik ketegasan beliau itulah, dapat dilihat perubahan minat beberapa orang pelajar yang lemah penguasaannya. Turut tidak terkecuali saudari Nurhidayah yang lebih senang dipanggil Cikgu Dayah. Kelembutannya dan sifat penyayang yang ada didalam dirinya sering disebut-sebut oleh pelajar.

Bagi meraikan majlis perpisahan guru-guru ini, kami di As-Syiddiq telah menganjurkan sedikit jamuan bagi meraikan jasa-jasa guru & staf yang pernah berkhidmat di As-Syddiq sepanjang tahun 2016. Majlis yang diadakan bermula jam 4.30 petang ini telah turut dihadiri oleh wakil HALUAN Johor iaitu Dr Baharuddin Bin Suri, selain dari pihak pengurusan tertinggi Sekolah Islam As-Syddiq.

Didalam majlis ini juga kami turut meraikan salah seorang tenaga kerja yang tidak pernah lelah memberikan sumbangan khususnya di unit tarbiah. Beliau yang dimaksudkan ialah Tn Hj Khalik Bin Anuar. Pengorbanan dan jasa yang beliau taburkan sesungguhnya hanya Allah yang mampu membalas. Tn Hj Shamjuddin selaku orang yang rapat dengan beliau sempat menceritakan detik-detik manis ketika melamar Tn Hj Khalik untuk menyertai organisasi As-Syddiq. Sesungguhnya kami di As-Syddiq amat merasai kehilangan Tn Hj Khalik yang memohon persaraan diatas faktor kesihatan.

Dikesempatan ini juga kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada mereka-mereka yang diraikan iaitu En Mohd Saifulzilizan B. Mohd Noh, Cik Anis Hazirah Bt Norhadi, En Muhammad B. Azis, En Muhammad Aziim Bin Zailani, En Muhammad Fateh Al-Mubaraq Bin Shamjuddin, En Muhammad Fathi Bin Azman,Pn Khairiah Bt Jarkasi, En Mahmud Husaini Bin Ismail  dan En Muhammad Hamdi Bin Abd Hamid diatas khidmat yang telah dicurahkan kepada anak didik dan juga pengurusan Sekolah Islam As-Syddiq.

SELAMAT BERPISAH DAN SELAMAT BERTUGAS DI TEMPAT BARU DARI KAMI WARGA AS-SYDDIQ.

HANYA TITISAN AIR MATA DAN IRINGAN DOA YANG MAMPU KAMI KIRIMKAN MOGA MENJADI NOSTALGIA INDAH KETIKA BERSAMA DI TERATAK KECIL BERNAMA AS-SYDDIQ.. SELAMAT BERTUGAS .

Gambar sekitar majlis :

 

——————————-
Team Media As Syddiq
——————————-
Blog sekolah : https://sekolahislamassyddiq.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.