Sambutan Hari Raya Peringkat HALUAN Negeri Johor

Sambutan Hari Raya Peringkat HALUAN Negeri Johor

Baru-baru ini bertempat di Asrama Baru Puteri Sekolah Islam As-Syddiq telah selamat berlangsungnya Sambutan Hari Raya Peringkat HALUAN Negeri Johor. Program kerjasama antara HALUAN dan sekolah ini telah menarik kehadiran hampir 300 tetamu merangkumi ahli HALUAN, para ibubapa, guru-guru, staf dan tidak ketinggalan para pelajar As-Syddiq.

Program yang diadakan pada 10 Syawal 1437H  ini telah dirasmikan oleh Yang Dipertua Persatuan Ibubapa Guru (PIBG) iaitu Dr Arbai’e Bin Syawal. Para tetamu telah mula membanjiri persekitaran sekolah seawal jam 8.00 pagi lagi, para petugas yang terdiri daripada para guru dan pelajar telah lengkap berpakaian bertemakan hari raya bersiap sedia menyambut kehadiran para teramu yang hadir.

Program dimulakan dengan penyempurnaan solat dhuha dan solat hajat yang dilakukan secara berjemaah di ruang legar asrama. Majlis kemudian disusuli pula dengan ucapan dari Dr Abai’e yang mewakili YDP HALUAN Johor iaitu Dr Abd Hakim@Miswan yang tidak dapat menghadirkan diri atas urusan kerja.

Kemeriahan sambutan diteruskan lagi dengan taklimat isu-isu semasa dunia Islam yang disampaikan oleh Dr Arbai’e. Beliau banyak berkongsi dengan tetamu yang hadir akan keadaan Islam pada hari ini, apa yang berlaku kepada penduduk Islam yang semakin diancam oleh kuasa-kuasa besar dan apa yang kita boleh lakukan untuk sama-sama membangunkan Islam.

Seterusnya, perkongsian pengalaman wakil-wakil relawan HALUAN yang pernah berkhidmat di As-Syddiq seperti saudari Nurul Izza Bt Baharudin dan saudari Mariam Nazifah Bt Anuar dan  yang paling mencuri perhatian ialah perkongsian dari saudara Sir Erwan Effendi Bin Mohd Naim. Pengalaman beliau yang berada di As-Syddiq  sekitar 4 tahun lepas banyak memberi inspirasi kepada beliau hari ini. Menurut beliau disinilah lahirnya benih-benih penggerak tarbiah yang mampu untuk menjadi tunggak generasi masa hadapan. Beliau amat merindukan suasana di As-Syddiq yang masih segar di memorinya kebisingan anak-anak muda yang mula bangkit dari tidurnya seawal jam 4 pagi untuk memulakan hari yang baru. Walaupun singgahnya hanya sementara di As-Syddiq tetapi ia menjadi momen indah untuk dikenang.

Usai ucapan dari wakil-wakil relawan, pihak HALUAN dan sekolah berbesar hati menyampaikan sedikit cenderahati kepada tetamu-tetamu yang hadir dan majlis diakhiri dengan jamuan makan tengahari yang turut bertemakan hari raya. Pelbagai jenis juadah disediakan bagi membangkitkan suasana Syawal yang baru memasuki fasa pertama.

Akhir kata sekalung terima kasih diucapkan kepada seluruh tenaga kerja yang terlibat secara langsung mahupun tidak bagi menjayakan Sambutan Hari Raya Peringkat HALUAN negeri Johor. Tidak ketinggalan semua tetamu yang sudi hadir bagi meraikan sambutan yang diadakan. Sebelum berpisah kami dari pasukan media As-Syddiq ingin berkongsi mutiara kata buat semua.

Yang jauh itu WAKTU, yang dekat itu MATI, yang besar itu NAFSU, yang berat itu AMANAH, yang mudah itu BERBUAT DOSA, yang panjang itu AMAL SOLEH, yang indah itu SALING MEMAAFKAN. Salam Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin.

Gambar sekitar majlis :


 ——————————-
Team Media As Syddiq
——————————-
Blog sekolah : https://sekolahislamassyddiq.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.