IFTAR PERDANA DI AS-SYDDIQ

IFTAR PERDANA DI AS-SYDDIQ

Alhamdulillah, segala puji-pujian bagi Allah SWT- Tuhan semesta alam. Rasa bersyukur kepada Allah SWT kerana dengan kehendak-Nya, Dia telah memilih kita untuk sekali lagi berada dalam bulan Ramadhan yang mulia, seperti masuknya kita ke dalam universiti Ramadhan. Tentu ada yang tertanya-tanya kenapa ia dinamakan universiti Ramadhan? Kerana bulan ini merupakan bulan tarbiah, bulan pendidikan, di mana jiwa-jiwa kita ditarbiah dengan undang-undang Ramadhan dan hati-hati kita dimotivasikan dengan kelebihan-kelebihan atau fadhilat-fadhilat Ramadhan.

Saban tahun kami di bumi wakaf As-Syddiq meraikan Iftar Perdana peringkat sekolah. Ibubapa dijemput untuk sama-sama mengimarahkan budaya membaca al-Quran secara bertadarus dan perkongsian ilmu berkaitan Ramadhan Al-Mubaraq. Pada tahun ini kami telah mengundang Tn Hj Hasrin Bin Wagimin untuk memberikan sedikit tazkirah kepada para tetamu yang hadir.

Sejak jam 5 petang lagi tetamu telah mula membanjiri dataran SRIAS untuk sama-sama meraikan Iftar Perdana, ucapan terima kasih kepada para tetamu yang membawa ‘potluck’ untuk dijamah bersama tetamu yang lain. Selain dari pengisian hati, anak-anak As-Syddiq ini turut menerima sumbangan duit raya dari pihak sekolah dan pihak yang sudi menyumbang kepada pembangunan di As-Syddiq.

Sebaik sahaja azan maghrib berkumandang, para tetamu disaji dengan hidangan ringan seperti kurma dan buahan sebelum hidangan berat selepas mengerjakan solat maghrib berjemaah. Semoga ikatan yang terjalin antara ibubapa, penjaga, para staff As-Syddiq dan para pelajar terus kukuh dan menjadi inspirasi kepada penggerak masa hadapan.

Sebelum berpisah, team media As-Syddiq  ingin berkongsi sedikit tazkirah berkaitan Ramadhan Al Mubaraq, bulan yang penuh dengan agenda ibadah yang rugi jika disia-siakan.

 

 Bukan senang nak masuk univerisiti, tapi kita pada hari ini Alhamdulillah syukur, dipilih oleh Tuhan untuk sama-sama masuk universiti Ramadhan. Pendaftarannya cukup mudah, tak payah bayar duit cuma niat saja sama ada niat setiap hari ataupun niat sebulan terus. Bulan bertuah ini juga bolehlah disebut sebagai bulan ibadah. Boleh juga disebut sebagai bulan mujahadah. Disebut juga bulan rahmah dan bulan maghfirah. Dan macam-macam lagi sebutan yang baik-baik. Jangan kita sebut dengan yang tak baik sudahlah. “Wuih nak mai dah bulan bala, nak makan minum pun susah. Jadi namanya bulan ibadah, bulan mujahadah, bulan rahmah, bulan maghfirah. Kenapa dinamakan bulan ibadah? Kerana pada bulan ini manusia berlumba-lumba untuk menambah amal-amalan mereka. Kalau sebelum bulan Ramadhan dia malas nak beramal ibadah, tapi apabila sampai saja bulan Ramadhan, biasanya amalan seseorang akan bertambah walaupun sedikit. Betul tak? Jadi pada bulan ini manusia berlumba-lumba untuk menambah amal-amalan mereka. Ataupun dari segi hakikatnya untuk menambah ‘pengabdian’ kepada Allah SWT. Perkataan ibadah berkait rapat dengan perkataan abdi, berkait juga dengan perkataan abdullah. Beribadah ni maksudnya berabdi kepada Allah. Macam mana cara berabdi kepada Allah? Sebenarnya senang saja. Buat apa yang Dia suruh dan jangan buat apa yang Dia larang. Selain itu, kita tambah dengan buat apa yang Dia suka, iaitu amalan-amalan sunat. Begitulah cara-cara berabdi kepada Allah. Kenapa dinamakan bulan mujahadah? Sebab pada bulan ini kita berperang melawan nafsu. Sesiapa yang berlawan sungguh-sungguh dengan nafsunya, dia dikira mujahid. Kalau setakat lawan sikit-sikit ni, taklah dinamakan mujahid, tidaklah dinamakan mujahadah. Kena bersungguh-sungguh, baru dia dikira sebagai mujahid, barulah usahanya itu dinamakan mujahadah. Perkataan mujahadah ini adik-beradik dengan jihad, iaitu satu usaha yang bersungguh-sungguh. Secara khususnya dinisbahkan kepada berperang melawan musuh-musuh Islam tetapi secara umumnya dinisbahkan kepada satu usaha yang bersungguh-sungguh. Mujahadah juga berkait-rapat dengan mujahidin. Kenapa dinamakan bulan rahmah? Sebab pada bulan ini rahmat Allah melimpah-ruah. Kenapa dinamakan bulan maghfirah? Perkataan maghfirah ini berkait-rapat dengan perkataan istighfar. Yang kita sebut lepas solat “Astaghfirullahal ‘azim” tu istighfarlah. Istighfar maksudnya minta ampun. Maghfirah maksudnya ‘keampunan’. Jadi bulan Ramadhan ini adalah bulan keampunan. Pintu taubat, pintu keampunan terbuka seluas-luasnya. Terpulanglah kepada kita sama ada hendak menggunakan kelebihan-kelebihan yang ada sepanjang bulan ini ataupun tidak. Siapa tak mahu, rugilah…. pada bulan-bulan lain tak ada macam ni.

Gambar sekitar majlis :

 

 ——————————-
Team Media As Syddiq
——————————-
Blog sekolah : https://sekolahislamassyddiq.wordpress.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.