ProCAST 2016 ( Program Cemerlang Akedemik dan Sahsiah Terpuji )

Bismillahirahmanirahim…

Assalamualaikum w.b.t . . .

Alhamdulillah juga ke hadrat Ilahi, kerana dengan izin dan limpah kurniaNya Sekolah Menengah Islam As Syddiq telah berjaya menjalankan program ProCAST bagi tahun 2016 yang telah berlansung pada  hingga 27-29 Mei yang lalu yang mana melibatkan peserta yang terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan 4 Sekolah Menengah Islam As Syddiq, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Maahad Muar, Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Penggawa Barat, Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Ali Haji Ahmad dan Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Petani Ayer Itam .

Program ini diadakan atas empat objektif utama. Pertama, mendedahkan peserta kepada kemahiran berorganisasi. Kedua, melatih peserta untuk menguasai kemahiran kepimpinan. Ketiga, melahirkan pelajar yang berketrampilan dan mempunyai kemahiran ‘softskill’ iaitu Kemahiran Komunikasi, Kemahiran Kepimpinan, Team Building, Kemahiran Pengurusan Emosi dan Pengurusan Perubahan. Akhir sekali, objektifnya adalah untuk melahirkan pelajar yang berminda tarbawi.

Pada hari pertama, peserta dibahagikan di dalam kumpulan melalui aktiviti ‘Ice Breaking & Team Building’ pada belah pagi dan pada malamnya, peserta disajikan pula dengan slot Salam Ukhuwah. Pada hari kedua pula, peserta diajar mengenai Kemahiran Komunikasi yang disampaikan oleh Puan Hajah Asnah bt Meon yang mana merupakan  Timbalan Biro Pendidikan HALUAN Negeri Johor. Pada hari kedua juga, peserta diajar Kemahiran Pengurusan Kendiri dan Kemahiran Kepimpinan yang mana slot ini dikendalikan oleh En Muhammad Hilmi Abdul Razak yang merupakan CEO Syarikat Syoknya Travel. Manakala pada sebelah malam pula diadakan slot bersama Cik Masdiatul Akma Arifin selaku guru di SMIAS dengan slot yang bertajuk Pembinaan Sahsiah Pemimpin.

Pada hari ketiga, peserta disegarkan dengan aktiviti ‘outdoor’ iaitu Jejak Kepimpinan. Pelbagai aktiviti menarik diadakan di setiap ‘checkpoint’ aktiviti. Peserta turut menonjolkan bakat masing-masing dalam slot Malam Bakat Kepimpinan.

Wakil Kem Komandan ProCAST, Encik Raman bin Sharif dalam ucapan beliau berkata, “Program ini adalah untuk mendidik peserta menjadi pejuang Islam. Harapan saya juga ialah agar para peserta dapat mengamalkan setiap yang dipelajari dalam kem ini dan mengajarkannya kepada orang lain. Akhir sekali, saya berharap mereka dapat menjadi pemimpin yang hebat pada masa akan datang.”

Harapan beliau juga ialah supaya peserta dapat mengikuti aktiviti dan program yang dijalankan oleh  di masa hadapan agar dapat digencarkan lagi usaha untuk mendedahkan masyarakat kepada aktiviti berbentuk Islami.

Rakaman Video Montaj oleh Team Media As Syddiq sewaktu majlis penutup :

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.