Majlis Graduasi dan Anugerah Kecemerlangan SIAS

Bismillahirahmanirahim. . .

Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT kerana pada tahun ini,pihak sekolah telah berjaya menganjurkan Majlis Graduasi dan Hari Anugerah Kecemerlangan bagi meraikan kejayaan anak-anak di Sekolah Islam As Syddiq dan kejayaan pelajar-pelajar lepasan SPM generasi pertama sekolah ini disepanjang tahun 2015.

Seawal jam 7.30 pagi lagi, ibubapa mula membanjiri persekitaran sekolah untuk meraikan kejayaan anak masing-masing. Majlis Graduasi dan Hari Anugerah Kecemerlangan ini melibatkan hampir 145 orang pelajar yang terdiri daripada 62 orang pelajar sekolah rendah dan 83 orang pelajar sekolah menengah. Seramai 14 dari 20 orang pelajar lepasan SPM generasi pertama hadir untuk sesi bergraduasi pada hari berbahagia ini. Tidak dilupakan juga buat pelajar-pelajar yang memperolehi anugerah kecemerlangan disepanjang tahun 2015 sama ada diperingkat rendah mahupun menengah. Seramai 4 orang pelajar telah mendapat  Anugerah Cemerlang UPSR diperingkat rendah, manakala di peringkat menengah pula seramai 10 orang pelajar telah mendapat Anugerah Cemerlang PT3 dan 7 orang pelajar telah mendapat Anugerah Cemerlang SPM.

Antara anugerah-anugerah lain yang telah disampaikan pada hari tersebut diperingkat rendah ialah Kedatangan Penuh tahun 1 hingga 5, Terbaik Kelas tahun 1 hingga 5, Peningkatan Akedemik tahun 1 hingga 5, Sahsiah Terpuji tahun 1 hingga 5 dan Hafazan Terbaik tahun 1 hingga 5.

Anugerah lain yang turut disampaikan pada hari tersebut di peringkat menengah pula ialah Anugerah Cemerlang SMRA, Anugerah Cemerlang SMA, Anugerah Penerusan Pengajian Di As Syddiq (Dari SRIAS – SMIAS), Anugerah Pencapaian Terbaik PBS tingkatan 1 hingga 2, Anugerah Pencapaian Terbaik Akademik tingkatan 4, Anugerah Cemerlang Deeniyah tingkatan 1 hingga, Anugerah Hafazan Terbaik Lelaki, Anugerah Hafazan Terbaik Perempuan, Anugerah Peningkatan Akademik tingkatan 1 hingga 4, Anugerah Pelajar Harapan tingkatan 1 hingga 4 dan Anugerah Sahsiah Terpuji tingkatan 1 hingga 4.

Anugerah khas kepada pelajar lepasan SPM generasi pertama juga turut disampaikan sewaktu majlis tersebut, Anugerah Haluanita disandang oleh saudari Maryam Jameelah Binti Hassan, Anugerah Sahsiah Terpuji disandang oleh saudara Ahmad Usamah Bin Mohd Izra’ai dan Anugerah Terbaik Akedemik disandang oleh saudara Muhammad Fatih Al-Mubaraq Bin Shamjuddin.

Majlis yang berbahagia turut diserikan dengan kehadiran Dr. Abdullah Sudin bin Ab Rahman selaku Presiden HALUAN Malaysia dan isteri Dr Zurina Bt Muda serta  Prof. Dr. Abdul Hakim@Miswan Bin Mohammed selaku Pengelola Sekolah Islam As Syddiq dan Dekan Fakulti Geoinformasi Dan Harta Tanah UTM. Majlis ini telah disempurnakan oleh Dr. Abdullah Sudin bin Ab Rahman diiringi oleh Tuan Haji Shamjuddin bin Romani selaku pengetua Sekolah Menengah Islam As Syddiq dan Tn Hj Mohd Yusof bin Kaslan selaku Guru Besar Sekolah Rendah Islam As Syddiq.

Di samping itu juga, para ibu bapa dan hadirin telah dihidangkan dengan persembahan nasyid yang istimewa oleh pelajar-pelajar Sekolah Islam As Syddiq. Nanyian dan alunan muzik nasyid berkumpulan ini telah membawa tiga buah lagu nasyid yang sangat mengasyikkan.

Semoga dengan kelangsungan majlis-majlis seperti ini di Sekolah Islam As Syddiq ia dapat menambahkan semangat dan minat anak-anak didik untuk terus mencipta kejayaan dan kecemerlangan pada masa yang akan datang. Tidak lupa juga setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pihak yang hadir memeriahkan suasana majlis dan pihak yang bertungkus lumus dalam menjayakan majlis yang diadakan saban tahun di Sekolah Islam As Syddiq. Penghargaan yang tidak terhingga juga buat pihak-pihak yang telah sudi memberi sumbangan dan bantuan dari segala aspek dalam menjayakan majlis ini.

———————–

Team Media As Syddiq

———————–

IMG_0128.JPG

Para Graduasi bersama Ustaz Nizam, Syeikh Maher, Pengetua sekolah, Encik Khalid dan Cikgu Raman ( dari kiri )

IMG_0149.JPG

Para Graduasi lelaki bersama Cikgu Nusaibah, Cikgu Supini, Isteri Cikgu Izraie, Cikgu Izraie dan Doktor Ahmad Azhar ( dari kiri )

Suasana di Majlis Graduasi dan Anugerah Kecemerlangan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.